1000 Pepatah Petitih Minangkabau


SEKAPUR SIRIH

Disusun jari nan sapuluah, ditakuakan kapalo nan satu dihujamkan lutuik nan duo. Kapado ALLAH Ampun dimintak, sambah dianta dipuhunkan, kapado Panghulu Pamangku Adat, bilo maulana jo tuanku, Nan manjunjuang soko dalam adat, sarato imam dengan khatib. Nan mudo pambimbiang dunia Bundo kanduang samo didalam.

Ujuik kato buah rundiagan, sakiro paham dikahandaki bahubuang jo maso nan ditampuah, musim nan tumbuah iko kini, syariat ado bahakikat, lahia kulik manganduang isi. Dilua nan tampak nyato, didalam kanduangan ulemu, tiliak nyato paham mamanjek, dijauah hari simpanan kito. Kalau dipiliah jo ihktiar, jikok aka dijalankan, jo tanang budi marangkak, kateh nyato taambun jantan, kabawah jaleh takasiak bulan.

Sampai tabagi dek ulemu, lahia manjadi buah ama, dek enggeran soko nan tatagak, Malangkah diujuang padang, basilek dipangka karieh, kato salalu baumpamo, rundiang nan banyak bakiasan. Dalam kulik pandanglah isi, dinan lahia bathin tabayang. Kulik manieh ditimpo bathin, bathin ditimpo galo-galo, dalam lahia manganduang bathin, dalam bathin bahakikat pulo.

Rumah gadang bari bapintu, nak tarang jalan kahalaman, jokok dikumpa saleba kuku, kalau dikambang saleba alam, Talago adat nan indak kariang, sapayah payah manimbo, walau dalam musim kamarau, mailia taruih aia nan janiah . Latiak latiak tabang ka pinang, jatuah kapangka salironyo aia satitiak dalam pinang, sinan bamain ikan rayo.

Didorong dek kandak bana, dielo dek cinto hati, mangingek papatah dalam adat, bakarih sikati muno, patah lai basimpai alun, ratak sabuah jadi tuah. Jokok dibukak pusako lamo, dibangkik tareh nan tarandam , lah banyak ragi nan barubah. Seni budaya tanah aia, lapuak dizaman panjajahan, kinilah jadi buah pikia, sadang didalam panggalian. Lapuak lapuak dikanjangi, usang usang dibarui. Mamandang gujalo zaman, edaran maso putaran zaman , lah lanyap zaman panjajahan, lah patuik disalam nan tabanam.

Ambo nan bukan cadiak pandai, ulemu di TUHAN tasimpannyo, kok senteng tolonglah bilai, tandonyo kito sa-undiko. Ampun sagalo niniak mamak, nan gadang basa batuah, kok tasalah maaf pabanyak, nan Qadim hanyo sifat ALLAH.

PENDAHULUAN

Dengan nama ALLAH Swt. Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, serta Taufiq dan Hidayah – NYA, telah mengerakan hati saya untuk menyusun buku kecil ini dengan menghimpun 1000 buah pepatah-petitih, mamang, bidal pantun dan gurindam Minang Kabau.

Hal ini didorong oleh rasa cinta kepada Kebudayaan/Adat Minang Kabau yang merupakan ke-Bhinnekaan dari Kebudayaan Nasional Indonesia, serta menyadari bahwa Adat Minang Kabau adalah merupakan pengetahuan yang mengandung arti dan ajaran yang mencangkupi setiap aspek kehidupan dalam masyarakat adalah tersimpan dalam bentuk pepatah-petitih, mamang, bidal pantun dan gurindam.

Dalam pepatah-ptitih, mamang, bidal pantun dan gurindam itulah tersimpan mutiara-mutiara dan kaedah-kaedah yang tinggi nilainya untuk kepentingan hidup bergaul dalam masyarakat. Diaman kalimat demi kalimat yang disusun, diucapkan dengan kata-kata kiasan ( indirek ), yang juga merupakan kesukaran untuk memahami arti dan tujuannya tanpa membaca arti yang tersirat didalamnya.

1000 buah pepatah-petitih yang kita himpun ini adalah sebahagian kecil dari 500.000 pepatah-petitih, mamang, bidal, pantun di Minang Kabau, yang pernah dipelajari oleh seorang pelancong dari negri Cina yang namanya ITSING 455 th. SM, yang datang ke negri Saruaso dan Pariangan Padang Panjang sekarang (Keterang Alm. Dt Batuah tj,. Barulak Batusangkar dan Dt Tumbijo Dirajo Batipuah)

Semoga usaha saya ini akan mengetuk hati putra Minangkabau (Sumbar) untuk mengali dan menghimpun 499.000 lagi dari pepatah-petitih Minang Kabau yang sekarang masih tersimpan dalam Tambo Adat Minamg Kabau atau para ahli Adatnya. Dan kemudian dapat disumbangkan dalam membangun dan memperkaya Kebudayaan Nasional Indonesia yang kita cintai.

Saya mengaharapkan perbaikan disana sini kalau kiranya ditemui kekhilafan dalam mengartikannya, begitupun dalam menyusun kalimat demi kalimat, dan kemudian kepada ALLAH yang Alim jua saya berserah diri.

Penyusun, Idrus Hakimy Dt Rajo Panghulu

Bismillahirrahmanirrahim

 

 

Pepatah Petitih Minangkabau 001 – 100

Pepatah Petitih Minangkabau 101 – 200

Pepatah Petitih Minangkabau 201 – 300

Pepatah Petitih Minangkabau 301 – 400

Pepatah Petitih Minangkabau 401 – 500

Pepatah Petitih Minangkabau 501 – 600

 

58 pemikiran pada “1000 Pepatah Petitih Minangkabau

 1. Tarimo kasih banyak dunsanak.
  Kami urang rantau mambutuhkan papatah patitih samacam ko untuk dapek kami gunokan dlm pargaulan sasamo urang minang di perantauan dan juo utk membekali anak-anak kami tantang papatah patitih minang ko. kami tunggu papatah nan lainnyo…….

 2. Nan salilik Gunuang Marapi
  Saedaran Gunuang Pasaman
  Sajajaran Sago jo Singgalang
  Saputaran Talang jo Kurinci
  Dari Sirangkak nan Badangkang
  … Hinggo Buayo Putiah Daguak
  Sampai ka Pintu Rajo Hilia
  Hinggo Durian Ditakuak Rajo
  Sipisau-pisau Hanyuik
  Sialang Balantak Basi
  Hinggo Aia Babaliak Mudiak
  Sailiran Batang Bangkaweh
  Sampai ka ombak nan badabua
  Sailiran Batang Sikilang
  Hinggo lauik nan sadidieh
  Ka timua Ranah Aia Bangih
  Rao jo Mapat Tunggua
  Gunuang Mahalintang
  Pasisia Banda Sapuluah
  Taratak Aia Hitam
  Sampai ka Tanjuang Simalidu
  Pucuak Jambi Sambilan Lurah

  Daerah Luhak nan Tigo
  Daerah di sekeliling Gunung Pasaman
  Daerah sekitar Gunung Sago dan Gunung Singgalang
  Daerah sekitar Gunung Talang dan Gunung Kerinci
  Daerah Pariangan Padang Panjang dan sekitarnya
  Daerah di Pesisir Selatan hingga Muko-Muko
  Daerah Jambi sebelah barat
  Daerah yang berbatasan dengan Jambi
  Daerah sekitar Indragiri Hulu hingga Gunung Sailan (Gunung Sahilan, Kampar)
  Daerah sekitar Gunung Sailan dan Singingi
  Daerah hingga ke rantau pesisir sebelah timur
  Daerah sekitar Danau Singkarak dan Batang Ombilin
  Daerah hingga Samudra Indonesia
  Daerah sepanjang pinggiran Batang Sikilang (Pasaman Barat)
  Daerah yang berbatasan dengan Samudra Indonesia
  Daerah sebelah timur Air Bangis (Sungai Beremas, Pasaman Barat)
  Daerah di kawasan Rao dan Mapat Tunggua
  Daerah perbatasan dengan Tapanuli selatan
  Daerah sepanjang pantai barat Sumatra
  Daerah sekitar Silauik dan Lunang
  Daerah hingga Tanjung Simalidu
  Daerah sehiliran Batang Hari

 3. Tarimo kasih…
  Sangan rancak bana bilo ado pepatah dan petitih adat minang ko, sbb kini ko alah banyak bana urang nan blasteran minang, tapi indak mangari jo adat minang….
  mungkin dgn ado nyo pepatah petitih ko bisa menimbulkan niat…bagi blasteran untuak mempelajariny…
  karana mereka nan muda tu lah tonggak berlanjut nyo adat minang

 4. rancak ko mah mak,bagi kami yg alah manipih pengetauan tentang adat minang ko,apolagi kami urang parantauan dgn ado nyo halaman macam iko bisa manambah wawasan kami tentang adat minang nanko,,,,,,,thkns

 5. tarimokasih dusana insyaalah bermamfaat, semoga usahonyo mambuek tulisan iko dapek balasan dari allah swt

 6. rumah gadang anjuang baukia
  talatak d bukittinggi
  nampak nandari pasa bawah
  ajalluah datang mamanggia
  indak mungkin bataguanh lai
  basrah diri kapado allah

 7. Tarimokasih banyak Tuan. Blog sarupo ikolah nan kabisa mampatahankan budaya, ajaran, nilaia-nilai adat Minangkabau kamudian hari. Kini banyak komentar-komentar nan malamahkan adat Minangkabau dek indak paham jo hakikatnyo.

 8. Ass.maaf jo rila ambo pintokan kapado da armen dek dikaranokan ambo ingin menyadur pepatah ko untuk ambo bagikan pado dunsanak ambo salingka nagari untuak menambah khasanah ilmu adat istiadat minangkabau nan kito cinto i ko…..ambo akan membagi dengan komonitas nagari ambo di Fb…..sekali lagi maaf jo rila ambo pintokan….sakironyo ALLAh S.W.T sajo lah nan kamalimpahakan pahalo untuak da Armen dek lah mambagi ilmu ko.wass

  • Mantap, iyolah taragak kami pulang ka
   kampuang halaman setelah mambaco pepatah petitih dari Datuak,…semoga blog Datuak ko terus di up date, nak sanang di dalam hati janiah di dalam kiro-kiro..salam santun dari kami di rantau..

 9. Assalammu’alaikum Tuak,

  Lamo mambaco ambo tatagun…
  Jo saluruah karandahan hati…
  Ambo mohon izin mancopy pepatah ko…

  lai sampai tu Tuak….?
  (batanyo mode on..)

 10. Assalamualaikum Dunsanak. Tarimo Kasih. Rancak Bana. Pertahankan dan tingkatkan karya dalam menggali Kebudayaan Minangkabau yang sangat bermanfaat untuk generasi penerus. Semoga amal baik tuan Allah SWT yang akan membalas. Mari kita jaga bersama warisan nenek moyang kita. Wassalam (H. Adimir A. Baluka).

 11. Rancak bana sisomba Sutan, tapi ado nan balimpik, kirimkan isuak nan baru yo, nak pandai pulo kami nan di rantau ko, tarimo kasih. kardi tanjung-pikumbuh

 12. alhamdulillah akhianyo batamu juo nan ambo cari , samoga adaik minang sanantiaso ndak lapuak dek ujan ndak lakang dek paneh , tarimo kasih banyak tuak dunsanak kasadonyo.

 13. terkesan sangat saya dalam membaca pepatah minang ini, saya akui Indonesia negara yang maju akan budaya.

 14. yang pernah dipelajari oleh seorang pelancong dari negri Cina yang namanya ITSING 455 th. SM, yang datang ke negri Saruaso dan Pariangan Padang Panjang sekarang

  Mohon dikoreksi. It-Sing datang ke sumatera di abad ke-7, supaya tidak terjadi kekacauan informasi

  • Sanak Malin Sutan, kito hanyo malewakan apo nan alah ditulih oleh pengarangnyo yaitu alm angku Idrus Hakimy Dt Rajo Pangulu sajo. Jadi, indak ado kompentensi kami untuak marubah-rubah hasil karya tulis baliau ko. Satiok karya tulis dapek manarimo kritikan dari berbagai pihak. Tantunyo akan labiah rancak sanak Malin Sutan mambuek suatu karya tulis pulo untuak manyampaikan apo buah pamikiran dunsanak, tarimo kasih.

 15. ndeee yo taragak lansuang amak dikampuang mambaconyo..
  maklum masih baru marantau di nagari urang,,agak galau jo deknyo..

 16. Adat bersendi sarak, sarak bersendikan kitabullah, tidak ado adat kalau tidak ado kitabullah, kitabullah adalah payungnyo adat adalah tangkainyo, hujan panas turun payungnyo yg menyelamatkan kito, urang2 dahulu turunnyo kasurau urang2 kini turunnyo marantau, urang2 dahulu marantau pulang mambao bekal iman, urang2 kini marantau mambao pulang jo risau kaharto, adad menyelamatkan kito untuk pergaulan dunia, agamo menyelamatkan akherat kito untuk selamo2nyo, utamoklanlah tegakkanlah kitabbullah dan hidupkan sunnah nabi dinegeri minang untuk generasi agar kito selamat anak cucu dunia akherat, kini agamo kitabbullah sudah sangat jauh dinegeri minang kampung kito, iko adalah tugas kito basamo, harto dari rantau disambuik jo cirano, semnetara masjid surau dicaliak2 dari jauh sajo, marilah kito risausebagaimano risaunyo Rasulullah dan sahabat2nyo, dima bumi dipijak disitu langit dijunjung, iko bumi Allah kekayaan Allah kembalilah anak negeri kepadonyo, kito pasti basuo dipadang masyar saling tuntut manuntut sesamo kito sebelum bertemu jo Allah, hanya yang diminta mambao iman dalam kitabbullah dan sunnah nabi atau meniru tata cara hidup nabi, mako saling ingat menginagtkanlah kito yo dun sanak…?

 17. luar biasa tingginyo budaya warisan ninik mamak kito orang minang saya bangga dan saya mengucapkan terima kasih . atas karya kanda megumpulkan ini dan semoga bermanfaat bagi kito amin.

 18. maaf,, pak,, tapi ini cuma saran,, mungkin ada sedikit baiknya kalau semua pepatahnya di muat ke pdf pak,, jadi lebih mudah di download dan di sebarluaskan,, jadi para pemuda minang dapat memahaminya..

 19. batanyo mbo ciek mak lae buliah……kok buliah kandk pnta balaku….mbo btnyo….dari ma bana asa namo minang ko datang nyo mak…bmyk fersi nan mbo danga…..

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s